Tripel-varianten Drøbel er stemplet i Nyborg og omegn

Af : Toke Nørby & Torben R. Uhrenholt

Den fjerde “Drøbel” fundet!

Ole Hingebjerg (Horsens) har indrapporteret fundet af det fjerde eksemplar af varianten “Drøbel”.

Trykform 2D blev anvendt til overtrykning af Frederik IX 25 øre rød mærkerne, hvor position 73 er kendt for sin faste variant “12 2/3 mm”. Den ekstra farveafsætning i den nederste bue af “3” skyldes højst sandsynligt en grat på galvanoen, da den udviser trykstabilitet i alle fire mærker. Denne grat på galvanoen forsvandt igen ved brugen af trykform 2D.

Da det fjerde mærke også blev fundet med et stempel fra “ULLERSLEV” er der stor sandsynlighed for at alle eksemplarer skal findes i dette lille område (Se figur 1). For den uerfarne samler er det en forholdsvis svær variant at identificere, da den er meget lille og man skal specifik have fokus på 3-tallet. Derfor kan stemplingerne med fordel bruges til at se, hvilke mærker man skal kigge ekstra godt på. Hvis man i forvejen har sorteret sine “12 2/3 mm” varianter fra, så kan med fordel starte her.

På kortet i figur 1 har vi indplaceret stederne, hvor varianten er stemplet. Brug kortet (zoom) til at identificere byerne i dette trekantsområdet, da fundet af den næste “Drøbel” sikkert er stemplet med et af disse navne.

Figur 1. De fire fundne mærker er alle stemplet i samme område. Et er stemplet med “SVINDINGE FYN” (BRO IId-1), et er stemplet med “NYBORG” (SKR) og to stemplet med “ULLERSLEV” (BRO IIc-4).

Det er derfor sandsynligt at kun få ark indeholdende denne variant alle var leveret til Nyborg og omegn. Kig derfor ekstra godt på dine mærker, når de er stemplet netop i dette område.

Figur 2. Udseende af “drøblen” i 3-tallet udviser ensartet aftryk i alle fire fundne mærker. Varianten er en tripel variant, da både “Hak i tredje bjælke”, “Drøblen” og “12 2/3 mm” optræder i denne position.

Trykform 2D, Cylinder IIa, Position 73

Ark 1

Cylinder IIa, Ark 1, Pos. 73. DImgt, Perf. 5A
Kør musen over billedet for zoom.
[T2D.IIa.1.73.DImgt.5A]

Perforator 5A

1
2
1

Yderste huller i toppen forskudt opad

2

Yderste huller i toppen forskudt opad

Position 72 perforator 5A kendes på de to øverste huller i hvert hjørne som er forskudt opad.

Ark 2

Cylinder IIa, Ark 2, Pos. 73. DImgt, Perf. 5A
Prik over kongens tinding. Kør musen over billedet for zoom.
[T2D.IIa.2.73.DImgt.5A]

Referencer

NØRBY T. 2010. 30-øres provisorierne 1955-1956. Forlaget Nørbyhus

Tak til Ole Hingebjerg for rapportering af fundet og digital kopi af hans eksemplar med varianten.