Identifikation af en ny variant overtrykt med Trykform 2C i position 95

Af : Toke Nørby & Torben R. Uhrenholt

Trykform 2C har kun været anvendt til overtrykning af Frederik IX  25 øre rød (type III) mærkerne. men på trods af at de overtrykte ark udgør ca. 65 % af de overtrykte 25 øres rød-mærker, kendes kun få af denne store karakteristiske variant, der forekommer på position 95.

Varianten forekommer på grundmærker trykt med cylinder III (alle fire fundne mærker har cylinder III-prikken) perforeret med perforater 5A på Dansk I-papir uden gule tarver (DIugt). Man kan på den baggrund konkludere, at der er tale om mærker fra oplag 1019.

De  fire fundne mærker er først nu blevet sammenbragt. De første to mærker er fundet isoleret af Toke Nørby og Ole Hingebjerg, men varianten har været så sjælden, at den har været katalogiseret i samlingerne som en overtrykstilfældighed. Som det ses af fig. 11-10 på side 128 i bogen “30-øres provisorierne 1955-1956, Nørbyhus” har varianten været illustreret før, inden man blev klar over, at der fandtes mere end ét eksemplar. Ole Hingebjerg er ligeledes igang med en digitalisering og ved en tilfældig e-mail korrespondance blev vi klar over, at vi alle tre havde fundet eksemplarer uafhængig af hinanden og med mange års mellemrum.

Varianten er speciel, fordi den ikke skyldes en fejl i selve streggalvanonen i position 95, men derimod en cirkulær fordybning (prægning) i de overtrykte ark, som bevirkede, at der ikke var nogen farveafsætning i et cirkulært område ved overtrykningen.

Navneforslag til denne variant: “Skiven”.