Tættere på dannelsen af Planeten

Af : Toke Nørby & Torben R. Uhrenholt

Ser man på frimærker fra de forskellige oplag af værdien 20 øre rød, Frederik IX, type I, kan det konstateres at alle oplag er trykt med  cylinder II (cyl. nr. 48). Frimærker fra oplag 816, 822, 835, 845, 858, 874, 888 og 897 blev overtrykt med værdien 30, men antallet af ark, der blev overtrykt fra de forskellige oplag, var dog stærkt varierende.

Pladesår opstår som en utilsigtet beskadigelse af trykcylinderens overflade, der bevirker en ændring i afsætningen af farve på frimærket. En sådan beskadigelse opstod på position 34, ark 2 under cylinder II anvendelsesperiode. Varianten blev benævnt “Planeten”.

Det er velkendt at cylinder II gennemgik en større reparation den 4. juni 1949 under trykningen af oplag 888. Under reparationen forsvandt mange gamle kendetegn og nye markante opstod. Derfor var det hensigtsmæssig, at navngive den som cyl. II (før reparation) og cyl. IIa (efter reparation).

Vi vil i denne artikel undersøge overtrykte 30/20 ark og stemplede mærker for tidsmæssigt at indplacere dannelsen af “Planeten” i forhold til oplag.

Figur 1. Reverteret pseudofarve isolering af position 34, ark 2 “Planeten” fra forskellige helark og oplag. Se nedenstående tabel.